Naar inhoud springen

Sint-Nicolaaskerk (Bad Kreuznach)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Nicolaaskerk
St. Nikolauskirche
Sint-Nicolaaskerk
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Regio Vlag van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts Rijnland-Palts
Plaats Eiermarkt, Bad Kreuznach
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gewijd aan Nicolaas van Myra
Coördinaten 49° 51′ NB, 7° 51′ OL
Gebouwd in vanaf 1290
Interieur
Orgel orgelbouwbedrijf Oberlinger, Windesheim
Detailkaart
Sint-Nicolaaskerk (Rijnland-Palts)
Sint-Nicolaaskerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Nicolaaskerk (Duits: St. Nikolauskirche) is een katholieke parochiekerk in het Duitse kuuroord Bad Kreuznach (Rijnland-Palts). Het godshuis betreft oorspronkelijk een kloosterkerk van de karmelieten.

In 1260 begonnen de graven van Sponheim met de bouw van de Nicolaaskapel. Middels een aflaatbrief bedongen de aartsbisschop van Mainz en de bisschoppen van Speyer eveneens de hulp van de burgerij aan de bouw. Graaf Johan van Sponhein schonk in 1281 de kapel aan de orde van de Karmelieten. Na 1290 werd de kapel verbouwd tot de huidige Nicolaaskerk. De kerk werd conform de voorschriften van de architectuur van de bedelorden gebouwd.

In 1802 volgde de officiële opheffing van het klooster. De kloosterlingen verlieten in 1805 de gebouwen. Het bezit van de Karmelieten werd vervolgens verkocht en daarmee kwam er een einde aan een periode van 500 jaar aanwezigheid van Karmelieten in Bad Kreuznach.

Later in de 19e eeuw werd de afbraak van de kerk overwogen. Het Pruisische Ministerie van Cultuur weigerde echter toestemming voor de sloop te geven. In plaats van sloop vond in de jaren 1898-1904 een grondige renovatie plaats en werd er aan de kerk een toren toegevoegd.

Het orgel werd in 2003 door het orgelbouwbedrijf Oberlinger uit Windesheim gebouwd. Het sleeplade-instrument heeft 24 registers op twee manualen en pedaal, alsmede twee effectregisters. De speel- en registertracturen zijn mechanisch.

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Sint-Nicolaaskerk, Bad Kreuznach van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.